2011. január 16., vasárnap

Ismeret-erjesztés

Ha olvasással biztosítani lehetne a napi szükséges vitaminbevitelt, akkor most kicsattannék az egészségtől, annyi zöldséggel szembesített Sánta Csaba Y-akták című kötete. Már a külső rosszat sejtetett, a sejtelmes kékbe átemelt győzikés zebracsíkozással, az ál-3d betűkkel és a csupasz gerinccel, a figyelemfelkeltő eszközként borítóra emelt címszavak pedig a szerző polihisztori mindentudását sugallják, hiszen látóköre az orvostudománytól a fizikán át a valláselméletig nyilván az egész világot befogja. A fülszöveg szerint Sánta Csaba szeret a tudomány határterületein egyensúlyozni, ezért kötete válaszkeresés ma még megmagyarázhatatlan jelenségekre.


Belül az impresszumban az ember ismerős nevekkel szembesül, majd elolvashatja, hogy a következő írások egy része a Duna TV képújságján jelent meg először, a többi meg a Harmadik Szem magazinban.

Ezután meglepő módon vagy 30 oldalon keresztül novellák következnek, valamint egy regényrészlet. Majd a fejtegetések a legkülönfélébb természet- és társadalomtudományok határterületeiről, botrányosan rossz minőségben beszkennelt „magyarázó” ábrákkal és amatőr minimál-layouttal.

Mégsem ezek a legbosszantóbbak a könyvben. Szerintem ha valaki vitatható, sőt vitatott elméletekkel áll elő, arra mindenképpen ügyelnie kell, hogy a szöveg a lehető leghitelesebb és legmeggyőzőbb legyen. Ezzel szemben az olvasó iskolai dolgozatok szintjén megfogalmazott cikkeket kap, helyenként még a kívülálló számára is nevetségesnek ható érveléssel, és hozzá az egész felháborítóan szerkesztetlen, a szerző itt-ott adomázásra váltó stílusától kezdve a helyesírás mélységesen fájó hiányáig. Ilyen környezetben még a potenciálisan érdekes ötletek is elsikkadnak.

A korrektúra hiányáról elég annyi, hogy a kötet végén a sorozat következő darabjait hirdetik nagy betűkkel, Aszto-konyha és Asztografológia címen – gyengébbek kedvéért: egy r hiányzik mindkettőből. És ha már itt tartunk, ez a könyv a sorozat második részeként van jelölve, de a hirdetési oldalak bősége ellenére sem derül ki, mi volt az első.

Végszóként: a mű letölthető, elolvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán. Besorolása: szépirodalom, népköltészet. :)

(Olvasását csak saját felelősségre ajánlom!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése