2009. március 29., vasárnap

Negyedik nap, meg ami kimaradt

Kezdjük a szombattal: Jim Walker, egy angol rajongó, aki szabadidejében amatőrfilmeket ír, rendez és vág, megmutatta egy rövid, pár perces etűdjét, aminek címe The Paradigm Machine volt. Hangsúlyozta, hogy mindenben ragaszkodott az amatőrséghez, tehát a közreműködők (őt magát is beleértve) nem kaptak semmiféle honoráriumot. Ennek fényében a film kimondottan zseniális, remek ötletekkel és fantasztikus trükkfelvételekkel (amelyek egy részét észre se vette az ember).
Délelőtt sor került még az Eurocon-díjak jelöltjeinek prezentációjára, valamint a 2011-es találkozó helyszínének megszavazására. Ez, ha minden a tervek szerint alakul, Svédország, pontosabban Stockholm lesz. Majd lezajlott a díjak szavazása is, és következett több órányi ideges várakozás az eredményekre. A voksokat ugyanis még déli egy előtt leadtuk, a díjátadásokra azonban csak este tíz után került sor.
A feszültséget oldandó először beültem Max Grodénchik „dalestjére”, azután Marina Sirtis fellépését is végignéztem. Mint az tegnapi bejegyzésemből már kiderülhetett, előbbi kifejezetten belopta magát a szívembe, utóbbi azonban annál kevésbé.
A gálavacsora még az előző napokban megszokottnál is bőségesebbre sikeredett, majd mindenki köszönetet mondott mindenkinek, és átvonultunk a ceremóniára. Először rengeteg olasz díjat osztottak ki, a legjobb szerzőtől a legjobb DVD-kiadású tévésorozat legjobb utolsó ötpercéig mindent jutalmazva. Az Eurocon-díjak is olasz fölénnyel indítottak, elhozták a legjobb szerző és a legjobb fordító címét, majd a németeké lett a legjobb fanzin és a svédeké a legjobb magazin. Hogy mi lett a legjobb kiadó, azt már tudjuk. :-)


Ma a késői (vagy korai, nézőpont kérdése) fekvés, illetve az óra-előreállítás miatt nem sikerült időben felkelnem, így csúszással indult a nap. A délelőtt maradék részét a csomagolás és a búcsúzkodás – a „jövőre, veled, csak nem ugyanitt” – töltötte ki, de azért jutott idő egy kis könyvvásárlásra is, sőt részt vettem egy beszélgetésen Geoffrey Landisszel és feleségével, Mary Turzillóval.
A déli reptéri buszjáratot sikerrel eltérítettük, így az elvitt minket egészen a római szállodánkig. A gyors lepakolást követően bebarangoltuk a fél várost, amit teleszórtak szeméttel, de ezt ellensúlyozzák a legendás romok, a fantasztikusan jó pizza és az igazi olasz fagylalt.
Meleg van, elfáradtam, megyek aludni.

4 megjegyzés:

  1. "előbbi kifejezetten belopta magát a szívembe"
    Még csak most? :)

    Szélesi azt mondta, hogy Robertónak haja van az idén...

    VálaszTörlés
  2. lesz esetleg a galaktikában a legjobb szerzőtől valami?

    VálaszTörlés
  3. A sorozatban nagyon szerettem Romot, de a színésszel most találkoztam először. Az Attila nevet egy életre megjegyezte, gratulált a díjhoz, és még egy Galaktikát is kért tőlem.

    Robertónak két napig volt haja, aztán letolta nullásgéppel.

    A legjobb szerző amúgy ő lett (Roberto Quaglia – jobbról a második a képen), ismerem, mint a rossz pénzt. Egy perverz alak az életben, és sajnos az írásaiban is. Még keresem, hogy mit lehetne nagyobb fájdalom okozása nélkül leközölni tőle.

    VálaszTörlés
  4. Igen, van egy faszajó honlapja, onnan szedtem le a sheckleys interjúkat.
    És ezt ismeritek?
    http://www.robertoquaglia.com/foto/italiano/2007-03-Penthouse.html
    Tud élni...

    VálaszTörlés