2009. augusztus 2., vasárnap

SF-lelemények ABC-ben

Az answers.com amolyan online értelmezőszótár-lexikon-különlegestudakozó egybegyúrva angolul tudóknak. Nos, ennek az oldalnak ma rábukkantam egy általam eddig nem ismert részére. Science Fiction Dictionarynek hívják, és olyan szavakat, kifejezéseket tárgyalnak ki benne, amiket SF-művekben, műkritikákban vagy esetleg rajongói körökben alkottak meg. Megtalálható itt minden az „actifan”-től, mely agilis rajongót jelent, aki minden szervező- és propagandamunkában részt vesz, a „Zines”-ig, ami prózai módon a magazin rövidítése, de változtatható előtagjától függően azon belül sok mindent jelenthet (prozine, apazine, ezine stb.). Közben megismerkedhetünk például a Clarke orbit, a Feghoot, az infodump, a mind-meld és sercon definíciójával is.
Ami még szuperebb, az oldal folyamatosan bővül, sőt kérdéseket is fel lehet tenni, ezekre a netes közösség megpróbál választ találni. Érdemes benne elbogarászni.

1 megjegyzés:

  1. A szösszeneted címét olvasva az jutott eszembe, bizonyára azt fogod elmesélni, hogy bementél a sarki ABC-be, kértél egy kiló fehér kenyeret, és megkérdezték: űrben sütöttet kérsz-e. :)
    De a Zines is jó poén. :))

    VálaszTörlés