2009. április 13., hétfő

Arthur és a robot

A húsvét jegyében családi filmhétvégét tartottunk, aminek keretében összevethettük a rajzfilmek múltját és jövőjét. A kék sarokban egy igazi ős-Disney, A kőbe szúrt kard szállt harcba, a pirosban pedig egy új, a WALL-E.















A kőbe szúrt kard 1963-ban készült Terence Hanbury White Üdv néked, Arthur, nagy király! című, remekbe szabott regényéből, amit mindenkinek csak ajánlhatok. A film persze sok mindent kihagyott, de ugyanakkor többé-kevésbé sikeresen átmentette a könyv bohókás, mégis tanulságokkal fűszerezett hangulatát. A teljesen kézi munkával készült animáció gördülékeny, a sztori pedig tele van vicces jelenetekkel, és az akkortájt még kötelező jellegű dalok sem zavaróak.

A 2008-as WALL-E ugyanakkor kimondottan a mai gyerekek igényeihez tervezett, hiperkinetikus látványosság, benne néhány intellektuálisabb poénnal az idősebb korosztályok számára. A történet itt is bájos, a szereplők limitált lehetőségeikhez képest karakteresek és a teljes egészében számítógépek segítségével tervezett, illetve kivitelezett képi világ valóban lélegzetelállító.

A két film megnézése után azt kell mondjam, szerintem eltérő koruk és elkészítési módjuk ellenére egyaránt szórakoztatók, és azt is remekül illusztrálják így párba állítva, mennyit változott a filmgyártás technikája az elmúlt 45 év során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése