2010. november 30., kedd

Háború a kulisszák mögül

Ó, azok a boldog '50-es évek! Amikor még regénynek számított egy alig 130 oldalas könyvecske, és egy valamirevaló írónak nem kellett mindjárt féltéglának beillő trilógiákkal megostromolni a sikerlistákat.

Ebben a boldogabb korban született (egészen pontosan 1957-ben) Fritz Leiber klasszikus SF-je, a The Big Time, egy az egész univerzumot megrengető háború története. Nos, aki ez alapján valami nagyszabású űr-csihipuhira számít, az nagyot csalódik a regényben. Leiber ugyanis nem a frontvonalba viszi el az olvasót, hanem a vonalak mögé, egy rehabilitációs és rekreációs központba, ahol sztoriját egyfajta kamaradrámaként tálalja, nagyjából fél tucat szereplő mozgatásával, beszéltetésével. Rendhagyó, semmi kétség. Ahogy maga a háttérben zajló háború is, a Változás Háborúja. Ez ugyanis az időben zajlik, sőt az időért. Két fél birkózik egymással, a Pókok és a Kígyók, segítőiket pedig a legkülönbözőbb korokból toborozzák: férfiakat és nőket (no meg egyéb lényeket) az univerzum ismert és ismeretlen világaiból.

A harcok során a felek a múltat manipulálják, és a végső cél az egyeduralom, amit úgy próbálnak elérni, hogy a másikat már keletkezése előtt elpusztítják. A regény lapjain ez a harc a rehabilitációs központba is beszivárog, noha az efféle létesítmények hagyományosan semleges területek. Ügynökök és ellenügynökök csapnak össze, és az idő folyásából kizárt kis területen a multidimenzionális pokol szabadul el.

Leiber szokatlan kötete elég figyelmet vont magára ahhoz, hogy 1958-ban elnyerje a Hugo-díjat, de valószínűleg a szerző is úgy érezte, hogy egy ilyen nagyszabású összecsapás leírásához kevés ez az egy kis klausztrofóbiás történet, ezért aztán a következő évek során még több novellát is írt ebbe a világba, melyek The Change War címmel kerültek később gyűjteményes kiadásra.

Utóbbiak közül egy jelent meg eddig magyarul, a 151. Galaktikában, „Hagyd békén a múltat!” címmel, egy másik pedig most készül nyomdába a 250. számban. (Ez volt itt a reklám helye.) Egyszer érdemes lenne együtt elolvasni az egész ciklust (vagy akár kiadni magyarul).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése