2010. január 30., szombat

Az első idei könyvek

Szokatlanul élénken indult az év, már januárban több kiadó újdonságokkal jelentkezett a fantasztikus irodalom terén. Volt vámpírkönyv (P. C. és Kristin Cast: A kiválasztott) és annak paródiája (Stephfordy Mayo: New Mona), szépirodalmi posztapokaliptikus SF (Cormac McCarthy: Az út), vérbeli klasszikus (Rudyard Kipling: Kívánságok Háza), transzcendens űropera (Jean-Claude Dunyach–Ayerdhal: Haldokló csillagok), valamint két régiség újramelegítve (Robert Merle: Védett férfiak; Leslie L. Lawrence: A vérfarkas visszatér).
Ha ez így megy tovább, idén már megint belefulladunk a kiadványokba (válság ide vagy oda). Annak idején 1990 után drasztikusan megugrott az egy évre eső fantasztikus könyvek száma (kb. 100-ról 150-re, majd még följebb). '98-ban haladta meg először a 250-et. E körül mozgott aztán évekig, mígnem 2008-ban egyszerre kis híján 300-ig szökött. Tavaly a válság mit sem csökkentett a kiadói kedven (a vásárlói persze egészen más tészta), és ahogy az idei, máskor csendes hónapnak számító januárt elnézem, a 2010-es évben sem maradnak olvasnivaló nélkül a fantasztikum szerelmesei. Hogy vásárló lesz-e elég, és a kiadók mindegyike megéri-e az év végét...? (Ide lezárásként három pont és egy kérdőjel kívánkozik.)

1 megjegyzés:

  1. A piac törvényei szerint a kezdeti termék dömpinget és ár háborút a természetes kiválasztódás követi. Minél rosszabb a gazdasági helyzet, annál kevesebb kiadó fog versenyben maradni. A nyerők termékeinek alapja pedig a termék minősége lesz, nem a mennyiség...! (Ide lezárásként három pont és egy felkiáltójel kívánkozik.)

    VálaszTörlés