2009. szeptember 14., hétfő

Elsietett születés?

Rájöttem, hogy két évvel korábban születtem a kelleténél. Egyrészt ha '69-es lennék, akkor csak most töltöttem volna be a negyvenet, másrészt pedig egyidős lennék a Kozmosz Fantasztikus Könyvekkel, valamint az első holdra szállással – sőt ez utóbbira egyenesen a születésnapomon került volna sor (persze így is, csak nem a nulladikon, hanem a másodikon).
De mi is történt 1967-ben?
A Doors megjelentette első nagylemezét; a mozik bemutatták Chaplin utolsó filmjét, A hongkongi grófnőt; Louis Leakey Afrikában előemberek maradványaira bukkant; az Egyesült Királyság megkezdte csatlakozási tárgyalásait az Európai Gazdasági Közösséggel; elítélték a bostoni fojtogatót; egy teszt során kitört tűzben életét vesztette az Apollo 1 három űrhajósa; Jim Garrison államügyész bejelentette, hogy a Kennedy-gyilkosság hátterében kiterjedt összeesküvés áll; fölszállt az első Boeing 737-es; Magyarországon lemondott a Kállai-kormány; Görögországban katonai puccs zajlott le; Vlagyimir Komarov szovjet kozmonauta visszatéréskor életét vesztette a Szojuz 1 fedélzetén; Elvis Presley elvette Priscilla Beaulieu-t; Jurij Andropov lett a KGB főnöke; Biafra kikiáltotta függetlenségét Nigériától; a Beatles kiadta Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című lemezét; Izrael és arab szomszédai között lezajlott a hatnapos háború; Kína fölrobbantotta első kísérleti hidrogénbombáját; megrendezték a Monterey-i Popfesztivált; 400 millióan nézték a világ első élő, műholdak által közvetített televíziós műsorát; a Pink Floyd is megjelentette bemutatkozó albumját; Bolíviában elfogták, majd kivégezték Che Guevarát; bemutatták a Hair című musicalt; Lyndon B. Johnson amerikai elnök bejelentette, hogy az USA nyerésre áll a vietnami háborúban; Christiaan Barnard végrehajtotta a világ első emberi szívátültetését; Nicolae Ceausescut a Román Államtanács elnökévé választották; John Archibald Wheeler amerikai fizikaprofesszor először használta a „fekete lyuk” kifejezést.
Amúgy a Hugo-díjat ebben az évben Robert A. Heinlein The Moon Is a Harsh Mistress című regénye nyerte (jövőre magyarul!), a Nebulát pedig Samuel R. Delany The Einstein Intersectionje.
A mozik olyan sci-fiket játszottak, mint a Barbarella, Alain Resnais Szeretlek, szeretlekje, a Frank M. Robinson regényéből készült Az erő, valamint a nyugat-európai összefogással forgatott Perry Rhodan-film.
(És, mint az a listákat böngészve kiderült számomra, gyermekkorom egyik kedvenc írója, Dékány András már a születésem előtt csaknem két hónappal elhunyt, így hiába is vártam, hogy újabb regényei jelenjenek meg, miután a helyi könyvtár polcairól mindent elolvastam tőle.)
Fene tudja, mégiscsak érdekes év volt ez az 1967. De legközelebb azért megnézem, mire születtem volna 1969-ben. :-)

5 megjegyzés:

  1. Ebben tudok segíteni :)

    http://sheenard.sfblogs.net/2009/07/28/1969/

    VálaszTörlés
  2. De mennyire , hogy elsietted! Mostanában is ráértél volna. :-)

    Móka Mi(ki)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, és persze 69-ben jelent meg az első Kozmosz :)

    VálaszTörlés
  4. Olvass figyelmesebben! Ez ott van benne.

    VálaszTörlés
  5. Bakker, tényleg... A Trombitásos beszélgetésben merült föl, annak kapcsán gondoltam, hogy beírom, és akkor nem olvastam el még egyszer a posztot. A memóriám meg rövid :)

    Mindenesetre persze 1969 nekem nem ezért tetszik jobban. Hanem már csak azért is, mert két évvel később van, mint 1967 :)

    VálaszTörlés